Munkácsy és Madách

Jeles év 2014 az Aranyecset Művészeti Egyesület számára. A társaság életében szerepet játszó két nagy példakép, Munkácsy Mihály és Madách Imre emlékévét is ünnepeljük ez évben. A Nap szerelmese és Az aranyecset – ez a címe Dallos Sándor Munkácsy Mihály életéről szóló kétkötetes regényének, amelyről elnevezte magát 2011-ben alakult egyesületünk. Idén ünnepeljük a festőmester születésének 170. évfordulóját, s érdekes módon az ő életét megíró is idén 50 éve hunyt el.

A másik fontos személyiség az AME életében Madách Imre, akinek halála 150. évfordulójáról emlékezünk meg ez évben. Épp e kerek évszám miatt került elő s ez hatott motiválóan egy már félig megírt színdarab felelevenítéséhez és befejezéséhez, valamint egy színtársulat szervezéséhez.

„Már a gimnázium óta kedvenc művem Madách Imre: Az ember tragédiája. című műve. Olyan nagy hatással volt rám, hogy évente el kellett olvasnom. Egyszer egy szójáték kapcsán észrevettem egy asszociációt: „Ki a végből az anyagot kimérted…” hisz az anyagot a ruhára is érthetjük, a vég pedig ennek mértéke. Gyorsan átlapoztam az egész művet, s rájöttem, bizonyos részeken alig kell néhány szón változtatnom, hogy egy mű a ruháról szóljon. Így jött létre Az ember drapériája c. átirat.Tavaly lányom elhívott a Markó Iván rendezésében készült Az ember tragédiája c. balettelőadásra. Fantasztikusan nagy hatással volt mindkettőnkre a tánc nyelvén elmesélt történet, zene, mozdulatok, a vetített képi világ, fények… Rögtön láng lobban szívünkbe, s újra előkerült a félig megírt Drapéria. A balett inspirációjára még azon az estén elhatároztuk, hogy megszervezünk egy színtársulatot, s az előadásban nagy szerepet kapnak majd a szöveg mellett a táncos elemek is. Tavaly júniusban kezdtük a szereplők válogatását, s idén húsvétra, április 20-ára már a premiert szervezzük. Tagjaink főleg lelkes amatőrökből verbuválódott, de épp emiatt tudunk hatékonyan fejlődni. Saját zeneszerzőnk és koreográfusunk is van, de mindenki interaktívan részt vesz a darab fejlesztésében.”

– Károlyfi Zsófia

Madách Imre 1823. január 21. -1864. október 5.
Madách Imre
1823. január 21. -1864. október 5.
Munkácsy Mihály 1844. február 20., - 1900. május 1.
Munkácsy Mihály
1844. február 20., – 1900. május 1.